Skip to Navigation

Sporttjänsten blogg

Aldrig förr och inte heller senare har världen skådat en snabbare människa.
Och i helgen gäller det att ta sig en ordentlig och sista titt.
På Usain Bolt.
När friidrotts-VM inleds på fredagen påbörjar han sina sista lopp i karriären med kulmen på lördag kväll strax före 23.00 svensk tid. Vid cirka 22.45 smäller startskottet för finalen på herrarnas 100 meter och om inget oförutsett inträffar kommer då den snart 31-årige jamaicanen att stå på startlinjen för sista gången i indivduella sammanhang. Han springer inte 200 meter i det här mästerskapet och har aviserat att VM i London blir hans sista framträdande på de stora arenorna. 
Trots att han egentligen ska vara som allra bäst just nu  - när han passerat 30-strecket så verkar inte gnistan och glöden finnas kvar där mer än för en sista show. Det här året har han precis varit under tio sekunder vid ett enda tillfälle när han klockades för 9,95 i Monte Carlo 21 juli.
Och det var några år sedan nu han gjorde de här ruggiga "monstertiderna". Senast var i OS i London 2012 när han vann på 9,63, fem hundradelar från sitt eget världsrekord satt i Berlin 2009. Därför kan vi inte vänta oss något liknande den här gången. Samtidigt har jamaicanen visat att han är de stora ögonblickens mästare. Han älskar att stå i rampljuset och att delta i de största sammanhangen. En tid nedåt 9,80 kanske han fortfarande är rimligt från hans sida med en okej start och lite medvindshjälp i ryggen men att han ska utmana sitt eget fantastiska världsrekord på 9,58 är att hoppas på allt för mycket. Då kändes hans som en utomjording. Idag mer mänsklig. 
Främsta utmanare då? Ja som vanligt Justin Gatlin som i typiskt kaxig amerikansk 100-meterslöpare-anda låter käften glappa och säga att han aldrig har haft en bättre chans att slå Bolt. Det kanske han har rätt i. Men han yttrade sig exakt likadant inför OS i Rio i somras och då vet vi alla hur det gick - OS-guld till Bolt med Gatlin sju hundradelar bakom. Och studerar vi spelbolagens odds, så kommer Bolt att an en gång vinna över Gatlin. Svenska Spel erbjuder i skrivande stund 1.12 på Bolt och 4.60 på Gatlin. Kanske lite för stort "glapp" men ändå en tendens på att Bolt har kommit för att avsluta karriären med ett VM-guld.

Och när vi ändå är inne på det - Svenska Spel erbjuder inte speciellt många spelvärda objekt såhär under inledningshelgen av mästerskapet. Många favoriter som blivit allt för klara favoriter. Och det är inte ens lockande att sätta en slant på vårt största guldhopp i mästerskapet, Daniel Ståhl. Men i diskusen finns ändå ett spelvärt alternativ. Tysken Robert Harting går en "head to head" med polacken Robert Malachowski och där den sistnämnde, som är regerande världsmästare i grenen, borde kunna vinna mot Harting som inte alls fått till det på mästerskap sedan EM i Zürich 2014. Malachowski har dessutom kastat nästan 1.5 meter längre än Harting det här året och gav ett fint formbesked så sent som i förra veckan när han gjorde 67.68, vilket är det fjärde längsta kastet i världen i år, vilket ska jämföras med Harting som är topp tio i världen. 

På måndag finns dessutom ett riktigt fint svenskt spelobjekt att "sätta tänderna" i. Meraf Bahta går en "head to head" mot brittiskan Laura Muir. Bahta som ger 3.20 mot Muirs 1.25 kan absolut vara värt ett övervägande. Sån stor skillnad som det stora spelbolaget vill göra gällande är det inte mellan löparna. I tid skiljer det "ynka" 24 hundradelar det här året och då ska vi också betänka att mästerskapslopp är något helt annat än vanliga banlopp. Här blir helt andra egenskaper avgörande och då Bahta besitter en riktigt fin spurt kommer hon att kunna plocka många placeringar under sista 200 meterna och det skulle inte förvåna om hon då kan pressa sig förbi också Muir. Bahta har dock haft vissa sjukdomsproblem det här året men ska till mästerskapet vara fullt återställd och är hon inte allt för sliten till finalen (med försök fredag, semi lördag, vilodag söndag) borde hon absolut finnas i åtanke för ett spel när det blir så dags. 

Många härliga kvällar att vänta framöver och även om det inte är något olympiskt spel det handlar om så är det ändå bara att utbrista: "Let the games begin!"

264

Hoppas sillen har smakat bra och att solen inte har bränt allt för hårt mot huden för nu är det dags att fokusera på fotboll igen och bland mycket annat i vårt utbud så är det framförallt division 2-fotbollen som gör comeback kommande helg efter sommarvilan. Vi kommer att ha vår numera sedvanliga målrapportering på lördag från matcherna och det notabla där är att Vimmerby drar till med värsta Champions League-tiden, 20:45 som avspark för sin match mot Lindsdal i Östra Götaland. Den och övriga matcher på lördagen hoppas vi kunna ge så fullödig målservice ifrån som det bara går så att ni som spelat på matcherna kan följa hur det går för era spelkuponger.

Och nu är det bara någon månad kvar tills den mest intensiva perioden börjar när det gäller sport och spel. De stora ligorna i Europa tar sin början, ishockeyn börjar komma igång med träningsmatcher och så småningom, en bit in i september med seriespel och samtidigt tuffar den svenska fotbollen på för fullt en bra bit in i oktober. Just nu rustar lagen som bäst inför höstens intensiva spelschema, där det inte bara gäller att ha spets i trupperna, utan också bredd så att både skador och avstängningar kan hanteras utan att det behöver inverka på lagets slagstyrkor allt för mycket. 

Sportspelet har varit riktigt hett under sommaren - framförallt när det gäller Europa-fotbollen och kvalet dit. Juli månads netto är i skrivande stund nästan 10 000 kr på sportspelet. Grattis till er som hakat på och vårt gäng är hela tiden på tårna för att hitta de mest spelvärda spelen. Ni hittar dessa som alltid på sporttjansten.se

263

På fredagskvällen rivstartar U21 EM för svensk del med premiärmatch mot England i Kielce som ligger 18 mil söder om huvudstaden Warszawa. Vi svenskar minns med glädje det förra mästerskapet som slutade med svensk seger och med spel i OS som en kul bonus. Nu är det visserligen ingen OS-plats i potten men likväl ett nytt mästerskap för Sverige. 

Och som regerande mästarna har förstås Sverige alla ögon på sig, även om den nuvarande truppen av förståeliga skäl är en helt annan än den som vann U21-EM för två år sedan. 
Men det är ändå en intressant svensk trupp med flera allsvenska profiler som ska mäta krafterna med England. 
Gästerna har dock inte velat skylta med vilken klass laget håller, då träningsmatchen mot Island senast hölls inför stängda dörrar och matchen bandades inte ens, vilket har gjort det engelska laget svårscoutat för Sverige. 

18.00 börjar begivenheten som är den stora tilldragelsen i sommar för svensk del, även om det också kommer ett dam-EM i Holland senare i sommar och ett Confederation Cup som spelas nästan parallellt med U21-EM. 
Det svenska U21-landslaget är på väg att bli lika populärt som juniorkronorna brukar vara på vintern i samband med JVM runt jul och nyår. 

På bänken finns Håkan Ericson, son till svenske tränarlegenden Georg "Åby" Ericson som ledde Sverige i två VM, 1974 och 1978, där femteplatsen i VM 1974 blev den främsta meriten. Och det är just Ericson ledarskap som hyllades stort av spelarna som vann U21-EM för två år sedan, där flera länder på papperet hade vassare landslag än Sverige men där Sverige med spelare som John Guidetti och Simon Tibbling såg till att Sverige ändå hankade sig vidare. Icke att förglömma Patrik Carlgrens två straffräddningar i finalen. 
Vem är det som kliver fram som målvaktshjälte i det här mästerskapet? Just nu lutar det åt att AFC Eskilstunas Tim Erlandsson blir förstemålvakt när mästerskapet tar sin början. Men Jönköpings Södras Anton Cajtoft flåsar honom tätt i nacken om posten som förstekeeper. Offensivt finns annars största de största frågetecknen i det här mästerskapet. Gustav Engvall och Pawel Cibicki är det som uppges få förtroendet från inledningen i mästerskapet men Håkan Ericson har det väl förspänt där genom att kunna sätta in Carlos Strandberg om det behövs. 

Blir det seger för Sverige omgående i U21-EM kan det bli samma folkliga uppslutning som för två somrar sedan, då det var fullknökat med folk i Kungsträdgården när EM-laget kom hem till Sverige igen för att fira guldet. Rent sponant är dock känslan att årets upplaga är något sämre på papperet men vi minns alla att svenska lag allt som oftast slår bäst ur underläge. 

Ni hittar spelanalyser på Sverige-England på sporttjänsten.se och kommer att hitta fler spel under mästerskapets gång.

PS. Ni glömmer väl inte att vi fortsätter följa den svenska division 2-fotbollen med liverapportering på lördagarna. Den hittar ni på vårt twitterkonto @Sporttjansten
 

262

Oftast när det är dags för stora matcher för svensk del, där man kan känna på förhand att det "finns en liten chans till seger" så brukar dessa förhoppningar grusas rätt fort.
Nu är det utsålt ikväll på Friends Arena. Inte ens en fällstol finns att uppbringa och bända in i arenan. Svenska fotbollslandslaget är hetare än på många år. Men det är då det brukar komma - antiklimaxet. Dom matcher man brukar ha störst förväntningar på brukar sällan bli så bra som man tänkt - visst brukar det vara så?

Men det hindrar förstås inte från att vi "febrar" så mycket vi bara kan inför matchen. Vi tittar på Frankrikes trupp med åtta fantastiska anfallsnamn som man i normala fall ens inte skulle komma på att kunna jämföra med någon svensk spelare. Namn som Griezmann, Giroud, Lacazette känns för några ögonblick inte så där enormt omänskliga som dom egentligen är. Vi inbillar oss att - har Marcus Berg rätt dag så är han i nivå med dessa spelare. Får Robin Olsen göra en vass räddning redan i början och komma in i matchen så kan han hålla nollan. Dom är ju ändå rätt överskattade dom här fransoserna. Eller hur? 

Det är så vi intalar oss men när det verkligen blir match och den tar slut står vi där med tungt huvud och en 0-3-förlust och man innerst inne tänker: "Jag kände det på mig". Men låt oss bara för en gångs skull inte få läsa rubriker som: "Fotbollsfesten som kom av sig" eller "Frankrike grusade Sveriges VM-dröm". Nej låt oss verkligen hoppas att dom franska anfallarna har en sämre dag - att Marcus Berg gör sitt livs match offensivt och att det blir en sån där klassisk match som man talar om i årtionden efteråt. "Minns du när vi mötte Frankrike på Friends..." osv. För där någonstans känner vi ändå att - det här kan gå. Det finns en möjlighet. Och var det inte så att vi ändå skakade dom på deras hemmaplan. Och nu ska dom minsann få känna på det svenska stålet. En stor Volvo kör ifrån en liten fransk Peugeot. Ge oss den fotbollsfest vi vill ha och suktar efter så hett!
Bara för en kväll åtminstone. 
Och som vanligt har vi på sporttjänsten gjort en djuplodande analys av matchen och dess utgång på förhand. Ni hittar det tipset på http://sporttjansten.se/

PS. Apropå fotboll. Ni glömmer väl inte vår målrapportering från division 2-fotbollen på lördagarna. Denna lördag är inget undantag. Ni hittar målrapporteringen på vårt twitterkonto @Sporttjansten

261

Röd dag i almanackan mitt i veckan brukar betyda ledighet men vi på Sporttjänsten tar inte några sådana hänsyn. Då det är så få matcher som spelas i division 2-fotbollen på lördag, fem stycken närmare bestämt, väljer vi istället att fokusera på torsdagens matcher och lägga krutet där istället. I och med att det är en helgdag är avsparkstiderna spridda över eftermiddagen mellan 13:00-17:00, vilket gör det lämpligt att kunna följa så många matcher vi kan mål för mål. Vi har fått fin respons för vår målrapportering från division 2-fotbollen eller i folkmun kallat för "bonnfotbollen", där vi tidigare lördagar har haft målrapportering från i snitt 25 matcher per lördagsomgång. Ni följer vår målrapportering via vårt twitterkonto @sporttjansten

Glöm inte heller att ni kommer att kunna köpa och ta del av spelförslag till några av torsdagens division II-matcher på sporttjansten.se

Här är matcherna som vi avser att kunna följa med målrapportering på torsdag 25/5:

DIV 2 NS: FC Gute - Aspudden/Tellus, 13:00
DIV 2 N: Valbo - Boden, 14:00
DIV 2 N: IFK Timrå - Täfteå, 14:00
DIV 2 NS: Skiljebo - Karlslund, 14:00
DIV 2 VG: Eskilsminne - Vinberg, 14:00
DIV 2 VG: Ullared - Hittarp, 14:00
DIV 2 N: Hudiksvalls FFF - Anundsjö, 15:00
DIV 2 N: IFK Östersund - Bollnäs 15:00
DIV 2 SS: IFK Kumla - Boo, 15:00
DIV 2 SS: Södertälje - Värmbol, 15:00
DIV 2 NG: Vårgårda - FBK Karlstad, 15:00
DIV 2 ÖG: Nybro - Kvarnby, 15:00
DIV 2 ÖG: Vimmerby - IFK Berga, 15:00
DIV 2 VG: Höganäs - Assyriska IK, 15:00
DIV 2 N: Skellefteå - Piteå, 16:00
DIV 2 N: Gällivare/Malmberget - Söderhamn, 16:00
DIV 2 NS: Gamla Upsala - Eskilstuna City, 16:00
DIV 2 SS: Sylvia - Värmbol, 16:00
DIV 2 SS: Motala - FC Linköping, 16:00
DIV 2 NG: Nordvärmland - Skoftebyn, 16:00
DIV 2 N: Härnösand - Morön, 17:00
DIV 2 NS: Karlberg - Strömsberg, 17:00
DIV 2 NG: Karlstad BK - Gauthiod, 17:00

Notera alltså ingen målrapportering från någon av helgens matcher, utan vi tar sedan nya tag nästa lördag, 3 juni.
 

260