Skip to Navigation

Sporttjänsten blogg

På fredagskvällen rivstartar U21 EM för svensk del med premiärmatch mot England i Kielce som ligger 18 mil söder om huvudstaden Warszawa. Vi svenskar minns med glädje det förra mästerskapet som slutade med svensk seger och med spel i OS som en kul bonus. Nu är det visserligen ingen OS-plats i potten men likväl ett nytt mästerskap för Sverige. 

Och som regerande mästarna har förstås Sverige alla ögon på sig, även om den nuvarande truppen av förståeliga skäl är en helt annan än den som vann U21-EM för två år sedan. 
Men det är ändå en intressant svensk trupp med flera allsvenska profiler som ska mäta krafterna med England. 
Gästerna har dock inte velat skylta med vilken klass laget håller, då träningsmatchen mot Island senast hölls inför stängda dörrar och matchen bandades inte ens, vilket har gjort det engelska laget svårscoutat för Sverige. 

18.00 börjar begivenheten som är den stora tilldragelsen i sommar för svensk del, även om det också kommer ett dam-EM i Holland senare i sommar och ett Confederation Cup som spelas nästan parallellt med U21-EM. 
Det svenska U21-landslaget är på väg att bli lika populärt som juniorkronorna brukar vara på vintern i samband med JVM runt jul och nyår. 

På bänken finns Håkan Ericson, son till svenske tränarlegenden Georg "Åby" Ericson som ledde Sverige i två VM, 1974 och 1978, där femteplatsen i VM 1974 blev den främsta meriten. Och det är just Ericson ledarskap som hyllades stort av spelarna som vann U21-EM för två år sedan, där flera länder på papperet hade vassare landslag än Sverige men där Sverige med spelare som John Guidetti och Simon Tibbling såg till att Sverige ändå hankade sig vidare. Icke att förglömma Patrik Carlgrens två straffräddningar i finalen. 
Vem är det som kliver fram som målvaktshjälte i det här mästerskapet? Just nu lutar det åt att AFC Eskilstunas Tim Erlandsson blir förstemålvakt när mästerskapet tar sin början. Men Jönköpings Södras Anton Cajtoft flåsar honom tätt i nacken om posten som förstekeeper. Offensivt finns annars största de största frågetecknen i det här mästerskapet. Gustav Engvall och Pawel Cibicki är det som uppges få förtroendet från inledningen i mästerskapet men Håkan Ericson har det väl förspänt där genom att kunna sätta in Carlos Strandberg om det behövs. 

Blir det seger för Sverige omgående i U21-EM kan det bli samma folkliga uppslutning som för två somrar sedan, då det var fullknökat med folk i Kungsträdgården när EM-laget kom hem till Sverige igen för att fira guldet. Rent sponant är dock känslan att årets upplaga är något sämre på papperet men vi minns alla att svenska lag allt som oftast slår bäst ur underläge. 

Ni hittar spelanalyser på Sverige-England på sporttjänsten.se och kommer att hitta fler spel under mästerskapets gång.

PS. Ni glömmer väl inte att vi fortsätter följa den svenska division 2-fotbollen med liverapportering på lördagarna. Den hittar ni på vårt twitterkonto @Sporttjansten
 

262

Oftast när det är dags för stora matcher för svensk del, där man kan känna på förhand att det "finns en liten chans till seger" så brukar dessa förhoppningar grusas rätt fort.
Nu är det utsålt ikväll på Friends Arena. Inte ens en fällstol finns att uppbringa och bända in i arenan. Svenska fotbollslandslaget är hetare än på många år. Men det är då det brukar komma - antiklimaxet. Dom matcher man brukar ha störst förväntningar på brukar sällan bli så bra som man tänkt - visst brukar det vara så?

Men det hindrar förstås inte från att vi "febrar" så mycket vi bara kan inför matchen. Vi tittar på Frankrikes trupp med åtta fantastiska anfallsnamn som man i normala fall ens inte skulle komma på att kunna jämföra med någon svensk spelare. Namn som Griezmann, Giroud, Lacazette känns för några ögonblick inte så där enormt omänskliga som dom egentligen är. Vi inbillar oss att - har Marcus Berg rätt dag så är han i nivå med dessa spelare. Får Robin Olsen göra en vass räddning redan i början och komma in i matchen så kan han hålla nollan. Dom är ju ändå rätt överskattade dom här fransoserna. Eller hur? 

Det är så vi intalar oss men när det verkligen blir match och den tar slut står vi där med tungt huvud och en 0-3-förlust och man innerst inne tänker: "Jag kände det på mig". Men låt oss bara för en gångs skull inte få läsa rubriker som: "Fotbollsfesten som kom av sig" eller "Frankrike grusade Sveriges VM-dröm". Nej låt oss verkligen hoppas att dom franska anfallarna har en sämre dag - att Marcus Berg gör sitt livs match offensivt och att det blir en sån där klassisk match som man talar om i årtionden efteråt. "Minns du när vi mötte Frankrike på Friends..." osv. För där någonstans känner vi ändå att - det här kan gå. Det finns en möjlighet. Och var det inte så att vi ändå skakade dom på deras hemmaplan. Och nu ska dom minsann få känna på det svenska stålet. En stor Volvo kör ifrån en liten fransk Peugeot. Ge oss den fotbollsfest vi vill ha och suktar efter så hett!
Bara för en kväll åtminstone. 
Och som vanligt har vi på sporttjänsten gjort en djuplodande analys av matchen och dess utgång på förhand. Ni hittar det tipset på http://sporttjansten.se/

PS. Apropå fotboll. Ni glömmer väl inte vår målrapportering från division 2-fotbollen på lördagarna. Denna lördag är inget undantag. Ni hittar målrapporteringen på vårt twitterkonto @Sporttjansten

261

Röd dag i almanackan mitt i veckan brukar betyda ledighet men vi på Sporttjänsten tar inte några sådana hänsyn. Då det är så få matcher som spelas i division 2-fotbollen på lördag, fem stycken närmare bestämt, väljer vi istället att fokusera på torsdagens matcher och lägga krutet där istället. I och med att det är en helgdag är avsparkstiderna spridda över eftermiddagen mellan 13:00-17:00, vilket gör det lämpligt att kunna följa så många matcher vi kan mål för mål. Vi har fått fin respons för vår målrapportering från division 2-fotbollen eller i folkmun kallat för "bonnfotbollen", där vi tidigare lördagar har haft målrapportering från i snitt 25 matcher per lördagsomgång. Ni följer vår målrapportering via vårt twitterkonto @sporttjansten

Glöm inte heller att ni kommer att kunna köpa och ta del av spelförslag till några av torsdagens division II-matcher på sporttjansten.se

Här är matcherna som vi avser att kunna följa med målrapportering på torsdag 25/5:

DIV 2 NS: FC Gute - Aspudden/Tellus, 13:00
DIV 2 N: Valbo - Boden, 14:00
DIV 2 N: IFK Timrå - Täfteå, 14:00
DIV 2 NS: Skiljebo - Karlslund, 14:00
DIV 2 VG: Eskilsminne - Vinberg, 14:00
DIV 2 VG: Ullared - Hittarp, 14:00
DIV 2 N: Hudiksvalls FFF - Anundsjö, 15:00
DIV 2 N: IFK Östersund - Bollnäs 15:00
DIV 2 SS: IFK Kumla - Boo, 15:00
DIV 2 SS: Södertälje - Värmbol, 15:00
DIV 2 NG: Vårgårda - FBK Karlstad, 15:00
DIV 2 ÖG: Nybro - Kvarnby, 15:00
DIV 2 ÖG: Vimmerby - IFK Berga, 15:00
DIV 2 VG: Höganäs - Assyriska IK, 15:00
DIV 2 N: Skellefteå - Piteå, 16:00
DIV 2 N: Gällivare/Malmberget - Söderhamn, 16:00
DIV 2 NS: Gamla Upsala - Eskilstuna City, 16:00
DIV 2 SS: Sylvia - Värmbol, 16:00
DIV 2 SS: Motala - FC Linköping, 16:00
DIV 2 NG: Nordvärmland - Skoftebyn, 16:00
DIV 2 N: Härnösand - Morön, 17:00
DIV 2 NS: Karlberg - Strömsberg, 17:00
DIV 2 NG: Karlstad BK - Gauthiod, 17:00

Notera alltså ingen målrapportering från någon av helgens matcher, utan vi tar sedan nya tag nästa lördag, 3 juni.
 

260

Vilken succé! Responsen har varit enorm och positiv sådan till vår målrapporteringstjänst för den svenska division 2-fotbollen. Det har gjort att vi bestämt oss för att köra också dom två nästkommande lördagarna i maj (13 maj och 20 maj). Den sista lördagen i maj utgår tyvärr. 

Tanken med målrapporteringstjänsten är att tillföra något som saknats när det gäller bevakning av sina spel som bland annat inköpts bland annat hos oss på sporttjänsten. Vi har inte kunnat rapportera från alla matcher men ändå tillräckligt många för att vi ska känna att det är en tillfredsställande tjänst att fortsätta med. 

Följ oss gärna på twitter på @Sporttjansten och dela gärna/retweeta vår rapportering till dom som ni tror kan ha glädje av att följa matcherna. 

Väl mött kommande lördag!

259

I lördags genomförde vi ett test att målrapportera matcherna i division 2 på twitter och vårt konto @Sporttjansten. 20 av 26 matcher gick "smärtfritt" att rapportera. I sex av matcherna var det lite svårare att få resultat och i ett par av matcherna var det helt omöjligt att följa mål för mål. 

Orsaken till att vi ville göra detta test var att vi på sporttjänsten erbjuder många spel på just division 2-fotbollen och därför försöker vi skapa ett mervärde av att kunna följa matcherna mål för mål. Något vi i så fall är tämligen unika om i hela Sverige, då det hos oss skulle vara enda stället där det går att följa matcherna på det initierade och ingående viset. 

Vi på sporttjänsten blev nöjda med testet och vi kommer att göra ett nytt sådant kommande lördag och eventuellt ytterligare någon lördag i maj. Men vi vill understryka att allting är på test-stadiet fortfarande och inga veckomatcher eller söndagsmatcher kommer att rapporteras - tillsvidare i åtminstone. 

Men som helhet tyckte vi att utfallet var bra och vi fick tämligen många följare redan vid detta första test. Vi hoppas alltså kunna få till en framtida tjänst, där vi målrapporterar så många division 2-matcher som det bara är möjligt men då är vi i behov av hjälp på vissa matcher, där vi har svårt att få tag på information ifrån. Är ni på någon match som ni märker att vi har svårt att rapportera ifrån, dra gärna iväg en tweet till vårt konto @sporttjansten

Så på lördag, ni som är intresserade av hur det går i matcherna i division 2 - håll utkik på @sporttjansten på twitter för att följa matcherna. Vi hoppas kunna följa så många som möjligt mål för mål men ni kommer garanterat att få slutresultaten från matcherna och vi hoppas även kunna bjuda på någon ställningsrapport från dom matcher vi inte har möjlighet att följa mål för mål.

258